Jak využít porodnické modely v předporodní přípravě

Příprava na porod je klíčovým obdobím v životě každé těhotné ženy a jejího partnera. Během této doby se budoucí rodiče setkávají s množstvím informací, které je třeba vstřebat, aby se mohli co nejlépe připravit na příchod nového člena rodiny. Jedním z efektivních nástrojů, které mohou pomoci těhotným ženám a jejich partnerům pochopit proces porodu, jsou porodnické modely.

Co jsou porodnické modely?

Porodnické modely jsou fyzické nebo virtuální repliky částí ženského těla, které se podílejí na porodu, jako jsou pánev, děloha, porodní cesty, ale také například další součást porodu - novorozenec. Tyto modely se využívají především ve zdravotnickém vzdělávání, ale stále častěji nacházejí uplatnění i v předporodních kurzech a přípravě pro těhotné ženy.

Vizuální a hmatový zážitek

Jednou z hlavních výhod porodnických modelů je možnost vizuálně a hmatově zažít průběh porodu. Pro mnoho těhotných žen může být obtížné si představit, jak jejich tělo během porodu funguje, a jak dítě postupuje porodními cestami. Pomocí modelů mohou instruktoři v předporodních kurzech ukázat, jak přesně probíhá dilatace děložního čípku, jak dítě rotuje a jak se pohybuje porodními cestami. Tento vizuální a hmatový zážitek může ženám pomoci lépe pochopit, co se bude během porodu dít, a přispět k jejich klidu a sebevědomí.

Praktický nácvik technik

Porodnické modely také umožňují praktický nácvik různých technik, které mohou být užitečné během porodu. Budoucí rodičky se například mohou naučit správnou techniku tlačení, dýchání a uvolnění svalů pánevního dna. Pro partnery je důležité seznámit se s možnostmi, jak mohou během porodu aktivně pomoci – například jak správně masírovat dolní část zad nebo jak podporovat ženu během různých fází porodu.

Pochopení komplikací

Někdy může porod probíhat jinak, než je plánováno. Porodnické modely umožňují simulaci různých komplikací, jako je například dystokie ramen nebo porod koncem pánevním. Těhotné ženy a jejich partneři se tak mohou seznámit s možnými scénáři a lépe porozumět tomu, jak budou zdravotníci v těchto situacích postupovat. To může zmírnit jejich obavy a zvýšit důvěru v lékařský personál.

Význam pro otce a partnery

Porodnické modely hrají také důležitou roli pro otce a další partnery. Mnozí z nich se mohou cítit bezradní, když vidí svou partnerku v bolesti, a nevědí, jak jí mohou pomoci. Díky modelům mohou lépe pochopit, co se během porodu děje, a jakou roli mohou hrát v podpoře a péči o rodičku. To jim může dodat větší sebedůvěru a připravenost aktivně se účastnit porodu.

Porodnické modely jako cenný nástroj v předporodní přípravě

Porodnické modely jsou cenným nástrojem v předporodní přípravě. Modely poskytují vizuální a hmatový zážitek, který může budoucím maminkám a jejich partnerům pomoci lépe porozumět procesu porodu, nacvičit si potřebné techniky.  Představa o průběhu porodu může přispět k většímu klidu, sebedůvěře a pozitivnějšímu prožitku porodu. Lektor předporodní přípravy musí sám zvolit, jaké pomůcky v předporodní přípravě využije - ať už to je jen vlídné slovo, nebo video či audio ukázka, případně pak i konkrétní modely přípravy na porod.

Náš obchůdek Vám nabízí hned několik možných modelů k přípravě na porod - od dřevěného modelu otevírání porodních cest, po látkovou či kostěnou ženskou pánev, háčkovanou placentu, model novorozence s tvrdou hlavičkou a fontanelami. Některé modely jsou ručně vyráběné v České republice, některé modely jsou dovážené z Německa. Vždy jsou kvalitně zpracované.